Activiteiten Nacht van het Zilver 2018

WAT IS ER TE DOEN…

''Heel Schoonhoven Smeedt''
Voor de 10e keer vindt dit jaar op 15 december de Nacht van het Zilver plaats in Schoonhoven. Om dit op een speciale wijze te vieren organiseren wij dit jaar de ''Heel Schoonhoven Smeedt'' wedstrijd. Een wedstrijd waarbij de organisatie van de Nacht van het Zilver, vakscholieren, (semi-­‐)professionals en cursisten in het Goud-­‐ en Zilversmeedvak, uitnodigt om mee te doen aan deze uitdagende wedstrijd!
>>lees meer (pdf)

Hoe gaat het in zijn werk?
Als deelnemer aan ''Heel Schoonhoven Smeedt'' zal je tijdens de Nacht van het Zilver bij een van de goud-­‐ of zilversmederijen in hartje Schoonhoven een werkplaats toegewezen krijgen.
Omschrijving van de opdracht
Iedere deelnemer maakt op zijn eigen creatieve werkwijze binnen 5 ½ uur, een zilveren taartpunt, iets wat symbool staat >>lees meer en meld je aan (pdf)

Veiling zilveren kunstobjecten
Tijdens deze avond wordt bij Goud- en Zilverwerk Schoonhoven (At Brandenburg) (13) een verkoping bij opbod gehouden. Tot uiterlijk 22:00 uur kan het publiek ter plaatse een schriftelijk bod uitbrengen op de diverse geëxposeerde zilveren kunstobjecten. Vanaf 23:00 uur wordt bekend of uw bod gewonnen heeft en kunt u de objecten ophalen.

Smeed je eigen lepeltje
Bij goud- en Zilverwerk Schoonhoven (13) kan je deze avond tegen betaling van € 10,00 je eigen zilveren lepeltje smeden. Om je eigen creatie uit te proberen krijg je na afloop een glaasje "Chocolademousse van Callebaut", beschikbaar gesteld door Chocoladewerk Schoonhoven.

Schilderijen van Corry Kooy
De locatie van "de oude apotheek" (31) is dit jaar opgeluisterd met recent werk van de bekende Schoonhovense schilder Corry Kooy. Haar portretten van Schoonhovense zilversmeden hangen overigens in galerie "Meesters van Schoonhoven".

Ontwerp je eigen sieraad.
Omdat de werkwijze van Esther van Vliet gebaseerd is op het uitvoeren van ontwerpen van opdrachtgevers, kan je vanavond Bij Esther (10) je eigen sieraad ontwerpen. Aan het eind van de avond zal door de Nachtburgemeester samen met de kunstenares Corry Kooy de winnaar worden gekozen van het mooiste ontwerp. Dit winnende ontwerp zal door Esther in zilver worden uitgevoerd.

Collectie EXXTHER
Onder deze naam heeft Esther van Vliet (10) speciale sieraden ontworpen in zilver en goud waarin zowel edelstenen als fossiele en organische elementen zijn verwerkt zoals fossiele schelpen, koraal en bot van dinosaurus. zeer exclusief zijn de sieraden met "Carved Pearls", de gegraveerde Tahiti-parels. Esther exposeert vanavond bij B&B "De Blauwe Deur". Loop gerust eens binnen en bewonder haar nieuwste creaties op het gebied van sieraden en zilverkunst.

Taxatie goud, zilver en horloges
Altijd al willen weten wat uw familiestuk waard is? Deze avond kunt u uw gouden en zilveren familie juwelen en horloges gratis laten taxeren bij Rikkoert Silverhuys (28)

Finlandse sieraden van Lapponia
Bij Rikkoert Juweliershuys (26) kunt u vanavond een bijzondere collectie van Lapponia sieraden uit Finland bewonderen. Daarnaast kunt u op deze locatie genieten van een unieke collectie diamanten sieraden in combinatie met bijzondere gekleurde edelstenen.

Kerstsieraad 2018
Het is traditie dat ieder jaar door Rikkoert een kerstsieraad wordt gesmeed. Vanavond kunt u de zilversmid bij Rikkoert Klokkenhuys (27) bezig zien met het smeden van dit object.

Kikkerschaal
Vanavond laten de zilversmeden in het Edelambachtshuys (25) u zien hoe zij hun vaardigheden aanwenden voor het smeden van de bekende Schoonhovense kikkerschaal. Ook vindt u hier een collectie sieraden van de bekende Deense edelsmid Georg Jensen.

Zilver en glas
Angela Willemsen toont vanavond bij atelier 12BeatGlass (03) haar sieraden van zilver gecombineerd met glas. Kijk dan ook even naar de demonstraties glas blazen die op deze locatie worden gegeven in het thema van de Kerst.

Glazen juwelenkastjes
Neem de tijd om ook de kleine details van de tafereeltjes in de glazen juwelenkastjes van Caroline Krull (04) te bekijken. Elk kastje is een mini-wereld voor een juweel.

Bosjes bloemen in zilver
Zwanette Mariken (33) heeft dit jaar een serie ringen aan haar collectie toegevoegd. Kleine bosjes bloemen in zilver, met een gouden detail. Elk net even anders doordat ze stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt.

Zadkine Vakschool Schoonhoven
Dit jaar heeft Vakschool Schoonhoven op de route door het centrum onderdak gevonden bij Fausto, Voorhaven 1 (30). Twee studenten laten hier hun vorderingen zien..

Wordt u de winnaar van een ring?
Om de opening van haar winkel in de Veerstraat luister bij te zetten, kunt u bij Kirsten Quaedackers (22) onder het genot van een glaasje glühwein raden hoeveel edelstenen er in de vaas zitten. Voor de winnaar is een prachtige ring beschikbaar.

De Schatten van Utrecht
Het wordt een beetje een traditie maar ook dit jaar presenteren onder deze titel een aantal Utrechtse goud- en zilversmeden hun laatste creaties op het gebied van sieraden en zilverkunst in de Hoge Vierschaar (07) onder het Stadhuis van Schoonhoven.

Jong talent
Direct vanaf de PAN tonen de 3 jonge zilversmeden Niels de Vos (23), Sybren van Wesemael (29) en Mark Alexander de Vries (11) hun laatste werk op het gebied van Zilverkunst en goudsmeden.

"Walk-in workshop"
Bezoekers aan de Historische werkplaatsen (17) kunnen vanavond tijdens hun bezoek een stukje zilver kopen waaruit ze onder begeleiding bijvoorbeeld een sleutelhanger (of iets dergelijks) kunnen maken met het uitgezaagde logo van de Nacht. Zo kunnen ze "proeven" om met gereedschap om te gaan.

Smeden en graveren
Ger van de Lagemaat (12) demonstreert bij TolTien het maken van ringen en laat u zien hoe een gravering in een ring wordt gezet.

Designed by Nature
Naast de vaste collectie van het Zilvermuseum (21) kunt u vanavond ook de tijdelijke expositie Designed by Nature zien in het Nederlands Zilvermuseum. De natuur in zilver en goud geeft bijzondere effecten waar u zeker van zult genieten. In een ambiance van onze natuur en aan de hand van een uitgebreide beschrijving kunt u deze unieke expositie bekijken.

Zilverbingo
In het Zilvermuseum (21) kunt u tijdens de Nacht van het Zilver uw geluk beproeven bij een heuse zilverbingo.

Antieke gereedschappen
Tijdens deze avond presenteert Edelsmederij Marjon Kappers (09) onder het genot van een hapje en drankje haar nieuwste ontwerpen. U kunt een kijkje nemen in de werkplaats waar verschillende goudsmeden aan het werk zijn en waar een presentatie van enkele unieke antieke gereedschappen voor een bijzondere sfeer zorgen.

Bierproeverij
Galerie Meesters van de Zilverstad (19( heeft kort geleden haar deuren geopend in de voormalige wachtruimte van de poortwachters van Schoonhoven. Hier treft u het werk aan van een tiental goudsmeden, allen tussen 1987 en 2013 opgeleid op de Vakschool in Schoonhoven. Op deze avond kunt u, onder het genot van een biertje van Stadsbrouwerij Argentum, de collectie bewonderen en kennismaken met Sonja Hunefeld (Odinski Jewels) en Femke Toele (Fem Collection).

"Pons sieraden"
Henk de Leeuw den Bouter (15) heeft onlangs een nieuwe collectie zilveren broches, hangers en ringen ontworpen met heel bijzondere "ponsversieringen". Graag vertelt Henk U het verhaal achter deze sieraden en de gebruikte techniek.

Demonstratie emailleren
Tim Willebrands (24) vertelt u deze avond over de kunst van het emailleren. Naast de presentatie van zijn sieraden met emaille kunt u tevens de techniek van het emailleren bekijken.

Zilver en leer
Rianne Huys (31) toont naast haar sieraden ook haar lederen accessoires en geeft uitleg over hoe zij deze twee ambachten met elkaar combineert.

Erotische sieraden
Dat sieraden ook bij kunnen dragen tot de erotiek laten ze u zien bij BodyArtJewelry (01). Non piercing sieraden die in het oor of op het lijf gedragen kunnen worden. In de werkplaats van Dick van de Lagemaat zitten tijdens de Nacht van het Zilver een aantal deelnemers aan de smeedwedstrijd te zwoegen op hun opdracht. Ongetwijfeld kunnen zij uw (morele) steun gebruiken.